psihoterapie individuala

Când este recomandat să mergi la psiholog?

Sunt perioade în viață în care avem parte de evenimente nefericite, dureroase sau triste. Când ne lovește boala pe noi sau pe cei apropiați, când pierdem un om drag sau când avem senzația că viitorul nu e așa cum ni l-am fi dorit, ne putem simți copleșiți de viață. Sentimentul de copleșire se manifestă de obicei printr-o stare de apatie și de rău generalizate, prin explozii de frustrare, furie și neputință sau printr-o stare depresivă. Studiile arată că 2 din 10 români suferă de depresie.

De asemenea, putem întâmpina perioade în viață în care relațiile cu cei apropiați par să se împotmolească, să se deterioreze. Cel mai des întâmpinăm provocări în relația cu partenerul de viață (rata divorțului în România este în jur de 25%) dar pot apărea crize și în relația cu părinții sau cu copiii noștri.

Apoi, mai sunt perioade în viață în care parcă ne pierdem strălucirea și ne simțim invizibili sau neînțeleși de cei din jur, perioade când parcă nu mai avem sens.

În astfel de momente psihoterapia și consilierea psihologică te pot ajuta. Apelând la psihoterapie, intri într-o relație bazată pe acceptare, autenticitate și încredere. Vei înțelege motivele pentru care faci ceea ce faci și simți ceea ce simți și vei reuși să te bucuri din nou de sentimentul unei vieți împlinite.

Cele 2 lecții ale psihoterapiei

Principiile dezvoltării personale sunt ușor de surprins. Ca să depășim evenimentele care ne provoacă suferința este necesar să înțelegem profund două idei:

1. Nu-i putem schimba pe ceilalți, oricât de mult ne-ar afecta comportamentul lor. Putem să lucrăm doar cu noi înșine și să ne schimbăm la nivel personal.

2. Suntem singurii responsabili pentru viața noastră, pentru fericirea noastră și pentru darurile pe care le-am primit.

Dacă resimți stări depresive, anxietate, atacuri de panică, fobii, dificultăți în cuplu, tulburări alimentare și/sau sexuale, stimă de sine redusă, dependențe, tulburări ale personalității, pierdere (doliu), tulburări de adaptare, este bine să cauți ajutorul specializat al psihoterapiei.

Ajutorul specializat pe care îl primești la psihoterapie are rolul de a te ghida în direcția bună. Iar direcția bună înseamnă să ai sentimentul unei vieți împlinite și o stare de bine, împăcată. Deci, acesta este rolul psihoterapeutului, de a-ți fi ghid prin vremurile mai puțin fericite.

De multe ori când trecem printr-o situație dureroasă de viață, cerem ajutorul prietenilor, fraților/surorilor, părinților, nașilor sau altor oameni dragi nouă și de cele mai multe ori găsim alinare și un sfat bun. Spre deosebire de cei dragi, psihoterapeutul nu dă sfaturi, nu-ți spune ce să faci și, poate cel mai important, te ascultă fără să te judece, fiindcă te acceptă total, iar tu nu joci nici un rol, ci ești tu însuți/înseți. Prin ghidajul psihoterapeutic, vei realiza singur/ă schimbări profunde în relația cu tine și cu cei din jur.

Psihoterapia poate fi folosită în alinarea durerii, depășirea fricilor, a fobiilor, adicțiilor sau a altor probleme. Cu toate că sunt câteva secte religioase care nu agrează psihoterapia, biserica Ortodoxă și Catolică, precum și alte religii acceptă folosirea psihoterapiei pentru a ajuta oamenii.

Cum decurge terapia?

În prima ședință vom discuta aspecte generale legate de situația de viață cu care te confrunți. Aceasta ne va oferi oportunitatea de a ne întâlni, de a ne cunoaște și de a pune bazele unei relații terapeutice bazate pe acceptare, încredere și confidențialitate.

”Am venit greu la terapie, dar am observat cum se schimbă în bine relațiile cu oamenii dragi din jurul meu. Apoi am înțeles: eu m-am schimbat.” Armand G., antreprenor

Vei avea ocazia să-ți manifești eventualele preocupări legate de începerea unei psihoterapii. Ședințele au loc, în general, cu o frecvență săptămânală. Durata unei ședințe este de 50 de minute.

Pentru ca psihoterapia să își atingă scopul, este necesar ca atât psihoterapeutul, cât și clientul, să fie  implicați în acest proces.