hipnoza

Când se recomandă hipnoza?

Hipnoza are rezultate excelente când se folosește în tulburări precum: fobii (ex. frica de a zbura cu avionul, de spaţii închise, de înălţimi, de dentist, de câini, de întuneric, de mulțimi de oameni, de vorbitul în public etc), anxietate, probleme sexuale, alcoolism, controlul fumatului, tulburări de vorbire, controlul greutății corporale, controlul durerilor cronice, întărirea stimei de sine, îmbunătățirea memoriei şi a concentrării.

În psihoterapia tulburărilor de comportament, hipnoza clinică poate fi utilizată în situații precum: traumă (abuz fizic și/sau emoțional, discriminare sexuală, religioasă, socială), managementul stresului, depresie, enurezis-ul nocturn sau diurn, tulburări de somn.

Mulți clienți au fost surprinși de eficacitatea hipnozei în depășirea problemei cu care se confruntau. De exemplu, clienții cu dureri cronice severe au descoperit că pot diminua nivelul durerii cu ajutorul hipnozei și astfel s-au bucurat de o calitate mai bună a vieții.

Cine poate practica hipnoza clinică?

Hipnoza clinică este practicată de către psihologi și alți profesioniști din domeniul sănătății, autorizați pentru practicarea acestei tehnici. Utilizez hipnoza clinică în conformitate cu codul deontologic al profesiei de psiholog/psihoterapeut și în acord cu codul etic al Colegiului Psihologilor din România, Federației Române de Psihoterapie și Asociației Europene de Psihoterapie din care fac parte.

Lista psihologilor autorizați/atestați în hipnoză clinică (Registrul unic al psihologilor cu drept de liberă practică) poate fi consultată aici.

Fals. Terapeutul care te hipnotizează este doar un ghid, un facilitator. Nu te poate ”obliga” să faci ceva ce nu vrei, oricât de mult ar apărea astfel de ipostaze în filme. De fapt, în timpul hipnozei ești perfect conștient de ceea ce faci, nu există altă voință în afară de a ta.

Fals. Ești în control total asupra ceea ce decizi să ascunzi sau să dezvălui atunci când ești în transă hipnotică.

Fals. Așa ceva nu se întâmplă fiindcă transa hipnotică e o stare care apare natural și în care intrăm și ieșim în timpul zilei. În situația puțin probabilă în care terapeutul uită să te scoată din transă, fie vei adormi, fie vei ieși singur din transă în câteva minute.

Fals. Hipnoza poate fi folosită în alinarea durerii, depășirea fricilor, a fobiilor, adicțiilor sau a altor probleme. Cu toate că sunt câteva secte religioase care nu agrează hipnoza, biserica Ortodoxă și Catolică, precum și alte religii acceptă folosirea hipnozei pentru a ajuta oamenii.

Fals. Un studiu comparativ arată rezultatele diferitelor tipuri de terapie: ”Psihanaliza: 38% cazuri rezolvate după 600 de sesiuni; Terapia comportamentală: 72% cazuri rezolvate după 22 de sesiuni; Hipnoterapia: 93% cazuri rezolvate după 6 ședințe.”

Adevărat. Dacă între tine și terapeut nu se creează o relație de încredere, atunci e puțin probabil să intri în starea hipnotică.

Cum decurge ședința de hipnoză?

În prima ședință vom discuta aspecte generale legate de situația de viață cu care te confrunți. Aceasta ne va oferi oportunitatea de a ne întâlni, de a ne cunoaște și de a pune bazele unei relații terapeutice bazate pe acceptare, încredere și confidențialitate.

Vei avea ocazia să-ți manifești eventualele preocupări legate de începerea unei psihoterapii bazate pe hipnoză. Ședințele au loc, în general, cu o frecvență săptămânală. Durata unei ședințe este de 50 de minute.

Pentru ca hipnoza să își atingă scopul, este necesar ca atât psihoterapeutul, cât și clientul, să fie  implicați în acest proces.