Obține maximum din psihoterapie și consiliere psihologică.

Consilierea psihologică poate fi un tratament eficient pentru problemele mentale și emoționale. Dar, pentru a profita de beneficiile sale, este important să alegi psihologul potrivit – cineva în care poți avea încredere, care te face să te simți că-i pasă și care are experiență în problemele pe care vrei să le rezolvi. Un bun psiholog te ajută să devii mai puternic/ă și mai conștient/ă de tine însuți/înseți. Dar psihologul nu poate munci în locul tău; pentru a profita la maximum de consilierea psihologică, trebuie să fii un participant activ.

Cum poate ajuta terapia și consilierea

Simplul act de a vorbi despre gândurile și sentimentele tale cu o persoană de încredere te poate face să te simți mai bine. Exprimarea grijilor sau a problemelor care te macină e o experiență vindecătoare în sine; în plus, te simți bine să fii ascultat – să știi că unei alte persoane îi pasă de tine și vrea să te ajute.

 

Poate fi foarte util să vorbești despre problemele pe care le ai cu apropiații și membrii familiei. Dar, uneori, avem nevoie de o formă de ajutor pe care apropiații nu îl pot oferi. Când ai nevoie de o susținere mai profundă, de o perspectivă din afară sau de îndrumare profesionistă, discuțiile cu un psiholog sau psihoterapeut te pot ajuta. În timp ce sprijinul prietenilor și al familiei este important, consilierea psihologică este diferită. Psihologii și psihoterapeuții sunt instruiți profesional în funcția ascultării și te pot ajuta să ajungi la rădăcina problemelor, să depășești provocările emoționale și să faci schimbări pozitive în viață.

 

Nu trebuie să fii diagnosticat cu o problemă de sănătate mintală pentru a beneficia de consilierea psihologică. Mulți oameni care merg la psiholog caută ajutor pentru preocupările de zi cu zi: probleme cu anxietatea, depresie, fobii, atacuri de panică, probleme legate de relațiile cu cei dragi, stres de serviciu sau îndoială de sine, dorința de a renunța la vicii și adicții, de exemplu. Alții se adresează terapiei în momente dificile, cum ar fi despărțiri, boală sau moartea unui apropiat.

De ce consiliere psihologică și nu pastile?

Sună foarte atrăgătoare ideea că-ți poți rezolva problemele luând o pastilă în fiecare zi. De-ar fi așa ușor! Problemele mentale și emoționale au cauze multiple, iar pastilele nu sunt nici pe departe un remediu unic.

 

Tratamentul medicamentos poate ajuta desigur la ameliorarea anumitor simptome, dar vine cu efecte secundare. Mai mult decât atât, nu poate rezolva problemele care țin de perspectiva asupra vieții.

 

Tratamentul medicamentos nu va rezolva problemele din relații, nu va ajuta să-ți dai seama încotro merge viața și nu poate răspunde la întrebarea de ce continui să faci alegeri nesănătoase.

 

Consilierea psihologică poate fi consumatoare de timp și provocatoare, din timp ce emoții și gânduri neplăcute apar adesea ca parte a procesului de vindecare. Cu toate acestea, mersul la psiholog oferă beneficii pe termen lung dincolo de ameliorarea simptomelor. Consilierea psihologică îți oferă instrumentele pentru a-ți transforma viața – pentru a relaționa mai bine cu ceilalți, a-ți construi viața pe care ți-o dorești și a face față oricăror situații și evenimente dificile care-ți ies în cale.

Mituri despre terapie

MIT: Nu am nevoie de psiholog. Sunt suficient de inteligent/ă pentru a-mi rezolva propriile probleme.

ADEVĂR: Toți avem zonele noastre oarbe, iar inteligența nu are nimic de-a face cu ele. Un bun psiholog nu-ți dă sfaturi, nu-ți spune ce să faci sau cum să-ți trăiești viața. În schimb, îți ofertă o perspectivă din afară bazată pe știință și experiență și astfel te ajută să te înțelegi mai bine pentru ca tu să poți face alegeri mai bune.

 

MIT: Mersul la psiholog e pentru nebuni.

ADEVĂR: Consilierea psihologică se adresează persoanelor care se cunosc destul de bine pentru a realiza că au nevoie de o mână de ajutor și că vor să învețe instrumente și tehnici pentru a deveni mai încrezători în sine și mai echilibrați emoțional.

 

MIT: Toți psihologii vor să vorbească despre relația cu părinții mei.

ADEVĂR: Explorarea relațiilor de familie poate clarifica uneori gândurile și comportamentele de adult, dar ele nu sunt nici pe departe punctul de interes în consilierea psihologică. Accentul principal se pune pe ceea ce vrei să schimbi – modelele nesănătoase, probleme, situații dureroase sau alte simptome din viața ta. Consilierea psihologică nu aruncă vina pe părinți și nu se focusează pe trecut.

 

MIT: Consilierea psihologică e pentru cei slabi de înger, e pentru nefericiții care-și plâng de milă tot timpul.

ADEVĂR: Mersul la psiholog e muncă grea, iar plânsul de milă n-o să te ducă prea departe. Mai mult, e nevoie de un caracter puternic ca să-ți dai seama ce problemă ai și să te dedici schimbării. La rândul său schimbarea & îmbunătățirea vieții cu ajutorul consilierii psihologice vine dintr-o analiză profundă a vieții și a ta și din acceptarea responsabilității pentru propriile acțiuni și pentru propria viață. Psihologul te va ajuta, dar în cele din urmă tu ești cel/cea care trebuie să facă treaba.

 

MIT: Consilierea psihologică e contrară religiei.

ADEVĂR: Consilierea psihologică și psihoterapia poate fi folosite pentru alinarea durerii, depășirea anxietății și depresiei, a fricilor, a fobiilor, adicțiilor sau a altor probleme. Cu toate că sunt câteva secte religioase care nu agreează psihoterapia, biserica Ortodoxă și Catolică, precum și alte religii acceptă folosirea psihoterapiei pentru a ajuta oamenii.

Găsirea psihologului sau a psihoterapeutului potrivit pentru tine

Găsirea psihologului potrivit va dura probabil ceva timp, dar merită efortul. Relația care se creează între tine și psiholog este esențială. Ai nevoie de cineva în care să ai încredere – cineva cu care te simți confortabil să vorbești despre subiecte dificile și secrete intime, cineva care-ți va fi partener și ghid în recuperare și schimbare. Consilierea psihologică nu va fi eficientă decât dacă aveți această legătură, așa că ia-ți tot timpul necesar ca să găsești persoana potrivită de la început.

 

Experiența contează. Unul dintre motivele principale pentru a merge la psiholog, în loc să vorbești pur și simplu cu un prieten, este experiența psihologului, bazată pe anii practicare a profesiei, pe știința și pe studiile care stau la baza formării profesionale. Caută un psiholog cu experiență în tratarea problemelor pe care le ai.

 

Cunoaște diferitele orientări profesionale. Cei mai mulți psihologi practică tehnici și metode provenite din mai multe orientări profesionale. Cu toate acestea, este o idee bună să știi câte ceva despre diferite tipuri de tratament, deoarece acestea influențează modul în care psihologul va aborda problema cu care te confrunți și durata recomandată a tratamentului. De exemplu, psihoterapeuții cu formare în terapia cognitiv-comportamentală se concentrează mai curând asupra rezolvării eficiente a unor probleme precise; istoricul persoanei, copilăria și în general cauzele problemelor sunt mai puțin importante; terapia este de scurtă durată. Prin contrast, psihoterapeuții cu formare în terapia psihanalitică nu vor pune accent pe problemă, ci vor avea un demers mai larg, de căutare și explorare mai profundă a acelor legături pe care mintea le-a făcut la un moment dat și care influențează percepția asupra vieții acum; terapia este de lungă durată.

 

Verifică licențierea. Acreditările nu sunt totul, dar dacă tot plătești un profesionist licențiat, asigură-te că psihologul sau psihoterapeutul deține o licență la o școală de psihoterapie acreditată. Mai mult, psihologia este o știință, bazată pe cercetare și studii riguroase, tehnici și metode verificate. Dacă terapeutul face apel la pseudo-științe și terapii alternative – astrologie, ezoterism, cristale, terapie cu energie și altele – locul tău nu e acolo.  Poți vizita siteul Colegiul Psihologilor din România pentru a verifica în Registrul Unic al Psihologilor (în format excel) dacă psihologul sau psihoterapeutul este acreditat.

 

Ai încredere în instinct. Chiar dacă psihologul arată grozav pe internet, dacă nu se formează o relație de încredere sau dacă nu simți că-i pasă, alege un altul. Un bun psiholog va respecta această alegere; nici nu te va presa și nici nu te va face să te simți vinovat/ă.

Întrebări când alegi un psiholog sau psihoterapeut

Sentimentul de încredere, siguranță și susținere e ceea ce cauți în relația dintre tine și psiholog. Uite câteva întrebări pe care ți le poți pune:

– Psihologului îi pasă de tine și de problemele tale?
– Simți că psihologul te înțelege?
– Simți că psihologul te acceptă așa cum ești?
– Te simți confortabil dezvăluind informații personale psihologului?
– Simți că poți fi sincer și deschis cu acest psiholog? Că nu trebuie să te ascunzi sau să te prefaci că ești altcineva decât ești?
– Psihologul este un bun ascultător? Te ascultă fără să întrerupă, să critice sau să judece? Te simți auzit/ă?

Tipuri de terapie și terapeuți

Există atât de multe tipuri de terapii și de psihologi, încât s-ar putea să te simți puțin copleșit/ă chiar înainte de a începe. Amintește-ți că nu există terapia perfectă; totul depinde de preferințele și nevoile tale individuale.

Tipuri de consiliere psihologică

Majoritatea psihologilor nu se limitează la un anumit tip de terapie; mai degrabă îmbină diferite stiluri pentru a se potrivi cel mai bine cazului tău. Cu toate acestea, psihologii și psihoterapeuții au adesea o orientare generală care îi ghidează.

 

Consiliere psihologică individuală. Terapia individuală explorează gândurile și sentimentele negative, precum și comportamentele dăunătoare sau auto-distructive care le pot însoți. Cauzele care stau la baza problemelor curente (cum ar fi anxietatea, atacurile de panică, depresia, probleme în relațiile cu cei apropiați, renunțarea la vicii și adicții, experiențe traumatizante din trecut) pot fi analizate, dar accentul principal este acela de a face schimbări pozitive în prezent pentru a depăși cu bine situația dificilă sau problema care te încearcă.

 

Consiliere psihologică de familie. Terapia de familie presupune tratarea mai multor membri ai familiei în același timp pentru a ajuta familia să rezolve conflictele și să îmbunătățească interacțiunea dintre membrii săi. Adesea se bazează pe premisa că familiile sunt un sistem, iar dacă un rol se schimbă în familie, toți sunt afectați și trebuie să-și schimbe comportamentul.

 

Consiliere psihologică de grup. Psihologul acționează ca un moderator și un catalizator în terapia de grup, care implică un grup de persoane venită să rezolve aceeași problemă, cum ar fi anxietatea, depresia, doliul, infertilitatea sau abuzul de substanțe, de exemplu. Terapia de grup poate fi un loc valoros pentru integrare socială într-un mediu securizant și pentru a împărtăși cu oameni care se luptă și ei cu aceleași probleme.

 

Consiliere psihologică de cuplu. Oamenii merg la psiholog împreună cu partenerul de viață pentru a învăța cum să facă față diferențelor dintre ei, cum să comunice mai bine și cum să rezolve situațiile care pun relația la încercare.

Tipuri de psihologi și terapeuți

Următoarele tipuri de profesioniști în domeniul sănătății mintale au pregătire pentru așa ceva și sunt acreditați. Cu toate acestea, e bine să reții că există și alte tipuri de consilieri – preoți, life-coach etc – care-ți pot oferi susținere și suport. Nu întotdeauna acreditările determină calitatea terapiei. Acestea fiind spuse, uite câteva tipuri de profesioniști în domeniul sănătății mintale:

 

Psiholog – Psihologii au urmat o facultate de psihologie (3 ani) și un master în psihologie (2 ani). Competențele sale sunt de a pune un diagnostic, de a face un profil de personalitate sau de a evalua existența anumitor calități (psihologul școlar, vocațional etc.).

 

Psihoterapeut – Psihoterapeuții au la bază studiile de mai sus (5 ani), după care urmează o școală de formare într-o metodă psihoterapeutică (5 ani). Competențele sale includ tratarea prin psihoterapie a suferințelor psihice (depresie, anxietate, etc.), a situațiilor de viață (traume, accidente, etc.) și altele și de găsire a soluțiilor la problemele existente.

 

Psihiatru – Psihiatrii se formează ca medici (6 ani) și apoi se specializează în sănătatea mintală (5 ani). Pentru că sunt medici, psihiatrii pot prescrie medicamente.

La ce să te aștepți de la consilierea psihologică

Fiecare psiholog este diferit, dar există de obicei asemănări în modul în care este structurată ședința de consiliere psihologică. În mod normal ședințele vor dura aproximativ 50 de minute și vor avea o frecvență în jur de o dată pe săptămână. Consilierea psihologică se desfășoară în mod normal în cabinetul psihologului.

 

Așteaptă-te la o potrivire bună între tine și psiholog. Dacă nu te simți în regulă, alege pe altcineva; în acest fel nu-ți irosești nici timpul, nici banii. Este posibil să ai nevoie să vezi unul sau mai mulți psihologi până când să te simțiți înțeles/înțeleasă și acceptat/ă.

 

Consilierea psihologică este un parteneriat. Atât tu cât și psihologul contribuiți la procesul de vindecare. Consilierea psihologică e o colaborare.

 

Consilierea psihologică nu va fi întotdeauna plăcută. Amintiri dureroase, frustrări sau sentimente negative pot să apară. Aceasta este o parte normală a consilierii psihologice, iar psihologul te va îndruma prin acest proces.

 

Cabinetul psihologului ar trebui să fie un loc securizant. Chiar dacă uneori te vei simți provocat/ă sau te confrunți cu sentimente neplăcute, trebuie să te simți întotdeauna în siguranță. Dacă începi să te simți copleșit/ă sau te temi de ședințele de consiliere psihologică, discută cu psihologul.

Primele ședințe de consiliere psihologică

Prima ședință, posibil și a doua, reprezintă etapa în care se formează relația de încredere între tine și psiholog, iar acesta înțelege care este problema pe care vrei să o rezolvi.  Probabil psihologul te va întreba ce speri să realizezi cu ajutorul consilierii psihologice, veți stabili împreună obiective pentru a putea măsura progresul și rezultatele.

Cât durează consilierea psihologică?

Tratamentul fiecăruia este diferit. Durata terapiei depinde de mulți factori, principalul factor fiind natura problemei pe care vrei să o rezolvi. Cu toate acestea, discută cu psihologul din a doua ședință de consiliere psihologică despre durată și reține că, pe măsură ce consilierea psihologică progresează, e posibil să vrei să modifici scopul și obiectivele pur și simplu pentru că îți dai mai bine seama de ceea ce ai nevoie.

Cum să obții maximum din consilierea psihologică

Pentru a profita la maximum de consilierea psihologică, aplică ceea ce înveți la ședințe în viața reală. 50 de minute de consiliere psihologică săptămânală nu te vor repara, ci modul în care folosești ceea ce ai învățat în restul timpului. Iată câteva sfaturi pentru a obține cele mai bune rezultate:

 

Alege un stil de viață sănătos. Sănătatea emoțională e strâns legată de cea fizică. Modul în care-ți tratezi corpul zi de zi are un impact mai mare decât crezi asupra stării de bine. Sportul și exercițiile fizice, alimentația sănătoasă, 2l de apă zilnic, practicarea unui hobby, scăderea consumului de alcool și țigări, iată doar câteva dintre schimbările pozitive pe care le poți face. Adoptă o schimbare sănătoasă în fiecare lună și nu vei regreta.

 

Nu te aștepta ca psihologul să-ți spună ce să faci. Formezi o echipă împreună cu psihologul pe drumul recuperării. Psihologul acționează ca un ghid ce te călăuzește și face sugestii de tratament, dar numai tu poți face schimbările de care ai nevoie pentru a trăi viața pe care ți-o dorești.

 

Ia-ți un angajament față de tine și psiholog. Nu sări peste o ședință decât dacă n-ai altă soluție și rezolvă temele dintre ședințe pe care ți le dă psihologul. Dacă sari peste ședințe sau simți că n-ai chef de ele, întreabă-te de ce. Eviți discuțiile dureroase? Ședințele au atins o zonă pe care preferi să o eviți? Cel mai bine e să discuți cu psihologul.

 

Spune ce simți. Vei beneficia la maximum de terapie dacă ești deschis și cinstit cu psihologul: spune-i cum te simți. Dacă ești jenat/ă sau ți-e rușine de ceva sau atingeți un subiect prea dureros pentru a fi discutat, spune-i psihologului. Încet încet veți lucra și la asta.

Consilierea psihologică funcționează?

Din primele 2 ședințe ar trebui să-ți poți da seama dacă relația dintre tine și psiholog funcționează. Uneori, chiar dacă-ți place psihologul, nu simți că faci progrese. E bine să evaluezi progresul ca să te asiguri că îți atingi obiectivele pentru care ai apelat la consilierea psihologică.

 

Atenție însă, nu există un drum neted și rapid către recuperare. Este un proces plin de răsturnări, întoarceri și revelații ocazionale. Uneori, ceea ce părea inițial o problemă simplă se transformă într-o problemă mai complicată. Ai răbdare și nu te descuraja în ceea ce privește depășirea timpului pe care l-ai alocat mental consilierii psihologice. Nu este ușor să spargi modele vechi, înrădăcinate.

 

Amintește-ți că e dificil să crești și că nu poți fi un om nou peste noapte, dar ar trebui să poți observa schimbări pozitive. Starea generală se poate îmbunătăți sau s-ar putea să te simți mai conectat cu familia și cu prietenii sau o criză care ar fi putut să te copleșească în trecut nu mai pare atât de gravă acum.

Întrebări pentru evaluarea progresului în consilierea psihologică

-Ți se schimbă viața în bine? Uită-te la diferite părți ale vieții tale: muncă, casă, viață socială.

-Îți atingi obiectivele pe care tu și psihologul le-ați stabilit?

-Consilierea psihologică te provoacă? Te face să ieși din zona ta de confort?

-Simți că ai început să te înțelegi mai bine?

-Te simți mai încrezător/încrezătoare și mai puternic/ă?

-Simți că relațiile cu cei din jur s-au îmbunătățit?

Când să pui punct consilierii psihologice

Oprirea tratamentului depinde de tine și de situația ta individuală. La modul ideal, vei opri consilierea psihologică atunci când, împreună cu psihologul, ați ajuns la concluzia că ți-ai atins obiectivele. Cu toate acestea, ai putea simți la un moment dat că ai obținut ce-ți doreai de la consilierea psihologică, chiar dacă psihologul consideră că e bine să continuați.

 

Încetarea consilierii psihologice poate fi dificilă mai ales pentru că între tine și psiholog s-a format o legătură puternică. Prin urmare, chiar dacă ai rezolvat problema pentru care ai mers la psiholog, încheierea relației poate fi resimțită ca o pierdere. Sentimentul e normal și, în orice caz, oamenii apelează și în viitor la același psiholog când se confruntă cu o nouă problemă sau situație de viață.

 

Alte persoane continuă să meargă cu aceeași frecvență la psiholog și e în regulă și această opțiune, mai ales dacă nu există alte persoane care să-ți ofere susținere și suport. La modul ideal, psihologul te va ajuta să găsești și alte resurse pentru a te susține, dar nu întotdeauna este posibil. Dacă mersul la psiholog îți împlinește o nevoie importantă și banii nu sunt o problemă, poți continua să mergi pe o perioadă lungă de timp.

Aspecte legate de plată

De obicei plata se face în numerar la finalul fiecărei ședințe de consiliere psihologică, dar există și psihologi care oferă pachete cu discount. Întreabă psihologul cât costă ședința de consiliere psihologică înainte de ședința propriu-zisă. Costurile diferă destul de mult în funcție de oraș; în Iași te poți aștepta la o plajă de costuri între 100-300 lei per ședință. Un aspect de reținut, de obicei asigurarea de sănătate nu acoperă costul ședinței de consiliere psihologică.

Scopul acestui articol a fost de a oferi câteva puncte de reper pe care să le ai în vedere atunci când te gândești să mergi la psiholog. Ai văzut care sunt problemele pe care oamenii încearcă sp le rezolve cel mai des la psiholog, dacă e bine sau nu să iei pastile, ce înseamnă și cât de importantă este relația de încredere cu psihologul. De asemenea, ai aflat că sunt mai multe tipuri de terapie și de psihologi, în funcție de formarea lor. Nu în ultimul rând, ai aflat și despre aspecte practice, precum durata ședințelor de consiliere psihologică și costul lor. Ești pregătit/ă acum să iei cea mai bună decizie despre psihologul alături de care vei rezolva problemele pe care le întâmpini.

 

Voie bună!

Citeşte şi: