Când îți este de folos psihoterapia?
Sunt perioade în viață în care avem parte de evenimente nefericite, dureroase sau triste. Când ne lovește boala pe noi sau pe cei apropiați, când pierdem un om drag sau când avem senzația că viitorul nu e așa cum ni l-am fi dorit, ne putem simți copleșiți de viață. Sentimentul de copleșire se manifestă de obicei printr-o stare de apatie și de rău generalizate, prin explozii de frustrare, furie și neputință sau printr-o stare depresivă. Studiile arată că 2 din 10 români suferă de depresie.
De asemenea, putem întâmpina perioade în viață în care relațiile cu cei apropiați par să se împotmolească, să se deterioreze. Cel mai des întâmpinăm provocări în relația cu partenerul de viață (rata divorțului în România este în jur de 25%) dar pot apărea crize și în relația cu părinții sau cu copiii noștri.
Apoi, mai sunt perioade în viață în care parcă ne pierdem strălucirea și ne simțim invizibili sau neînțeleși de cei din jur, perioade când parcă nu mai avem sens.
În astfel de momente psihoterapia și consilierea psihologică te pot ajuta. Apelând la psihoterapie, intri într-o relație bazată pe acceptare, autenticitate și încredere. Vei înțelege motivele pentru care faci ceea ce faci și simți ceea ce simți și vei reuși să te bucuri din nou de sentimentul unei vieți împlinite.
Ajutorul specializat pe care îl primești la psihoterapie are rolul de a te ghida în direcția bună. Iar direcția bună înseamnă să ai sentimentul unei vieți împlinite și o stare de bine, împăcată. Deci, acesta este rolul psihoterapeutului, de a-ți fi ghid prin vremurile mai puțin fericite.
Bine de știut …
Psihoterapia este un proces intim, în care este important să fii deschis, să nu-ţi ascunzi temerile sau aspectele de care nu ești mândru/ă. Poate fi dificil să-ţi împărtăşeşti problemele personale şi gândurile cu un străin, dar vei descoperi că este un proces mult mai ușor decât ai fi crezut pentru că se bazează pe încredere, acceptare și onestitate.
Rolul psihoterapeutului este acela de a te susține să găsești cea mai bună abordare spre a face faţă unei probleme. Primul pas este să identifici şi să vorbești despre problema cu care te confrunți. Vei descoperi că a fi ascultat/ă și acceptat/ă în totalitate e o primă experiență vindecătoare. Urmează apoi procesul terapeutic.
De exemplu, dacă te simți în mod constant frustrat şi ai crize de furie, am putea găsi împreună cea mai bună cale pentru a-ți rezolva cauza furiei.
Cât durează terapia?
Răspunsul nu este simplu. Durata terapiei variază în funcţie de tipul problemei şi de nevoile tale. Ședințele de psihoterapie au o frecvență variabilă, de obicei o dată pe săptămână, iar durata unei ședințe este de 50 minute.
Majoritatea clienţilor, după câteva şedinţe de terapie, încep să simtă beneficiile lucrului terapeutic.
Un exemplu „clasic” este în cazul persoanelor anxioase: nivelul anxietăţii scade tocmai pentru că terapeutul aduce o mai clară înţelegere asupra modului în care clientul va putea face schimbări.
Există şi cazuri în care, durata terapiei va fi mai lungă. Spre exemplu în cazul persoanelor care s-au confruntat cu experienţe traumatizante severe, pot avea nevoie de un timp mai îndelungat.