psihoterapie cuplu

Când e recomandată psihoterapia de cuplu?

Într-o relație de cuplu există numeroase momente dificile care vor provoca cuplul să se transforme, să evolueze și să-și conștientizeze propriile limite. Psihoterapia de cuplu se adresează partenerilor care întâmpină dificultăți în relația de cuplu și își doresc să îmbunătățească relația cu partenerul de viață, vor să aducă o schimbare în viața de cuplu sau doresc să descopere noi modalități de interacțiune și comunicare cu partenerul. Iată mai jos principalele provocări care pot apărea în cuplu, identificate de specialiști:

  • problemele de comunicare, conflictele, certurile – cauzează cele mai multe divorţuri și suferinţe
  • rutina și plictiseala – creează îndepărtare afectivă și frustrare
  • lipsa de interes pentru viața partenerului – creează ruptură emoţională și apoi fizică
  • gelozia, teama de a fi înșelat – distruge relaţia de încredere
  • dependența prea mare de partener – duce la teamă de abandon, nesiguranţă, anxietate
  • inhibițiile sexuale – denotă lipsă de comunicare
  • valori diferite de viață – duc la conflicte și certuri
  • vicii și abuzuri – conduc la însingurare și la distrugerea sentimentului de siguranţă în relaţie
  • lipsa respectului reciproc – apare dorinţa de dominare care distruge relaţia
  • lipsa scopului – lipsa unui sens comun conduce la destrămarea relaţiilor.

Fericirea în relație se învață

Iubirea a fost asemănată cu o artă, iar aceasta înseamnă că necesită cunoaștere și efort și că nu ţine atât de mult de noroc și șansă. Relația de cuplu contează extraordinar de mult în viaţa noastră și din această cauză cuplurile fericite întrețin permanent relația, o mențin vie.

Faptul că un cuplu decide să înceapă un proces psihoterapeutic înseamnă că deja este pe drumul cel bun, adică ambii parteneri doresc să-și salveze relația și sunt pregătiți să facă eforturi în această direcție. Dacă relația poate fi salvată depinde de ceea ce s-a întâmplat anterior în cuplu. De aceea, recomandarea e ca vizita la psiholog să se facă de la primele semne ale crizei în relație. După ce au fost aruncate vorbe grele și violențe între parteneri, iertarea și concilierea sunt mult mai greu de stimulat.

Alături de psihoterapeut, partenerii de cuplu își vor pune întrebările corecte astfel încât să spargă norii care s-au adunat deasupra relației și învață să se reconecteze într-un mod pozitiv. Înțelegerea stărilor sufletești, ale sentimentelor și emoțiilor, precum și angajamentul partenerilor față de efortul pe care îl presupune psihoterapia sunt ingredientele care ajută cuplurile să iasă din impas. Psihoterapeutul reprezintă un ghid, un toiag pe care se sprijină ridicarea relației.

Închide ochii și întoarce-te în timp, la începutul relaţiei. Alege un moment în care simţeai că iubești foarte mult și erai la fel de iubit. Adu-ţi aminte tot ce vedeai, simţeai, auzeai atunci. Ia imaginea plină de iubire pe care o vezi în minte și „împacheteaz-o“ cât să încapă în palmă. Imaginează-ţi că o împachetezi și că o pui la piept și simţi acum în tine starea de iubire. Repetă de 2-3 ori pe zi. Acest exerciţiu va face ca iubirea să hrănească cuplul, iar partenerul de cuplu va reacţiona la noua ta stare.

Psihoterapia poate fi folosită în alinarea durerii, depășirea fricilor, a fobiilor, adicțiilor sau a altor probleme. Cu toate că sunt câteva secte religioase care nu agrează psihoterapia, biserica Ortodoxă și Catolică, precum și alte religii acceptă folosirea psihoterapiei pentru a ajuta oamenii.

Cum decurge terapia?

În prima ședință vom discuta aspecte generale legate de situația cu care se confruntă cuplul tău. Aceasta ne va oferi oportunitatea de a ne întâlni, de a ne cunoaște și de a pune bazele unei relații terapeutice bazate pe acceptare, încredere și confidențialitate.

”La început am venit singură la terapie, iar apoi am reușit să-l conving și pe soțul meu. Îmi pare rău că nu m-am gândit să vin mai de demult și că am pierdut timpul tot încercând să aplic sfaturi de pe internet. Ca să n-o lungesc, dacă n-aș fi venit la terapie, probabil că acum aș fi divorțată.” Maria C., analist vanzari

Vei avea ocazia să-ți manifești eventualele preocupări legate de începerea unei psihoterapii. Ședințele au loc, în general, cu o frecvență săptămânală. Durata unei ședințe este de până la 90 de minute.

Pentru ca psihoterapia să își atingă scopul, este necesar ca atât psihoterapeutul, cât și cuplul, să fie  implicați în acest proces.