Într-o relație de cuplu există numeroase momente dificile care vor provoca cuplul să se transforme și să evolueze. Psihoterapia de cuplu se adresează partenerilor care întâmpină dificultăți în relația de cuplu și își doresc să îmbunătățească relația cu partenerul de viață, vor să aducă o schimbare în viața de cuplu sau doresc să descopere noi modalități de interacțiune și comunicare cu partenerul. Iată mai jos câteva gânduri despre relațiile fericite.

Încearcă să privești iubirea ca pe o provocare continuă, ca pe un prilej de creștere, de conlucrare. Nici nu are importanţă dacă duce la armonie sau la conflict, la bucurie sau tristeţe pentru că aceste aspecte sunt secundare faţă de ce simt doi oameni unul pentru altul în adâncul lor – ei formează o unitate, rămânând totodată o individualitate, nefugind nici unul de sine însuși. Semnul după care se cunoaște prezenţa iubirii între doi oameni este acesta: profunzimea relaţiei, însufleţirea și forţa din fiecare persoană implicată.

Emoțiile care circulă devin pozitive, iar cele care stagnează riscă să devină negative. Împărtășește cât mai multe activităţi cu partenerul tău, faceţi lucruri mărunte împreună, iar asta va genera între voi un schimb de emoţii și o legătură puternică.

În plan sexual, ideile și dorințele neîmpărtășite îți pot creea frustrări. Abordează această latură cu partenerul tău și nu numai că veţi deveni mai apropiaţi ci veţi avea și o relaţie de comunicare mult mai dezvoltată.

Cunoaște-ți nevoile și vorbește clar și răspicat despre ele fiindcă o relaţie nu este un joc de-a ghicitul. Multor oameni, atât femei cât și bărbaţi, le este frică să își dezvăluie nevoile, iar din asta rezultă  închiderea în sine, dezamăgirea de a nu avea ceea ce-și doresc și furia că partenerul nu le-a îndeplinit nevoile (necomunicate). Apropierea de o altă fiinţă umană nu poate avea loc fără onestitate, iar partenerul tău nu îţi poate citi gândurile.

Comportă-te în așa fel încât partenerul tău să te respecte mereu atât în sânul relaţiei tale cât și în afară. Respectul reciproc este esenţial pentru o relaţie de succes. Respectul implică și absenţa exploatării, adică dacă iubești pe cineva, îl iubești așa cum este, nu trebuie să încerci să transformi acea persoană așa cum ai avea tu nevoie să fie ca s-o poţi folosi. Respectul devine posibil doar dacă tu ţi-ai câștigat independenţa, dacă te simţi un om liber.

Citeşte şi: