Tu ce faci cu emoţiile tale?
Cu toţii preferăm să avem doar trăiri emoţionale pozitive şi încercăm să le evităm sau măcar să le controlăm foarte bine pe cele negative. Valoarea adaptativă a emoţiilor nu este determinată însă de valenţa lor pozitivă (plăcută) sau negativă (neplăcută). Deşi sunt privite de majoritatea persoanelor ca fiind neplăcute, emoţiile negative au o importanţă deosebită, fiind esenţiale pentru supravieţuire. Trăirea emoţiilor negative poate indica existenţa unei probleme care necesită schimbare, rezolvare.
Unul dintre motivele pentru care nu reacţionăm întotdeauna adaptativ se datorează în mare parte unui mit legat de emoţii şi de formarea lor, conform căruia emoţiile sunt reacţii automate declanşate de evenimente, situaţii sau persoane.
Cu toate că mulţi dintre noi ne dăm seama că de cele mai multe ori ne putem controla emoţiile, foarte multe persoane cred că emoţiile sunt de fapt reacţii automate declanşate de evenimente externe, de situaţii sau de comportamentele celorlalţi. Relativ puţine persoane ştiu că de fapt natura emoţiilor trăite depinde în mare măsură de modul în care interpretăm evenimentele, situaţiile cu care ne confruntăm şi consecinţele lor.
De ce este important să învăţăm să gestionăm în mod adaptativ emoţiile? Studii psihologice au evidenţiat că starea emoţională influenţează:
Modul în care interpretăm situaţiile ambigue: când suntem trişti, deprimaţi, chiar şi evenimentele neutre vor primi o interpretare cu tentă negativă. Când suntem bine dispuşi, interpretăm evenimentele ca fiind mai degrabă provocări decât ameninţări.
Evenimentele pe care le vom păstra în memorie: când suntem bine dispuşi, vom tinde să ne reamintim dintr-o serie de evenimente preponderent pe acelea pe care le-am considerat pozitive. La fel, când suntem prost dispuşi, ne vom aduce aminte mai ales evenimentele neplăcute.
Soluţiile pe care le găsim atunci când trebuie să rezolvăm o problemă: când starea noastră emoţională este pozitivă tindem să vedem şi/sau să căutăm mai multe rezolvări la o problemă – suntem deschişi la alternative. Când suntem însă într-o stare emoţională negativă tindem să vedem o singură rezolvare, care de obicei nu este cea mai potrivită, sau nicio rezolvare posibilă.
În momentele când suntem fericiţi, bucuroşi, senini, liniştiţi şi calmi gândim pozitiv, suntem mai optimişti, iar şansele ca reacţiile noastre să fie plăcute de ceilalţi sunt mai mari. Când suntem trişti, deprimaţi, iritaţi, agresivi, cei din jurul nostru tind să ne perceapă negativ. Ideea de bază nu este să reducem prin orice mijloace intensitatea şi frecvenţa emoţiilor negative şi să le accentuăm pe cele pozitive, ci să însuşim metode prin care putem gestiona în mod adaptativ emoţiile resimţite.