E important să ne păstrăm spontaneitatea în relație. Surprizele generează curiozitate și emoție. Curiozitatea este o trăsătură de bază a speciei umane; prin urmare, fiecare dintre noi avem o doză de curiozitate, iar curiozitatea este strâns legată de emoţie. Emoţia pozitivă înseamnă energie pozitivă.

Încearcă să readuci jocul și joaca în relația voastră. Dacă simţi că lipsește romantismul, întrebă-te când a fost ultima dată când v-aţi distrat împreună, doar voi doi, de exemplu să vizionaţi împreună o comedie. Orice lucru mărunt, orice joc sau activitate simplă te poate ţine conectat cu partenerul.

Fă-ţi programul în așa fel încât să petreci mai mult timp cu partenerul de viaţă. Investește în relație cel puțin 75% din timpul tău. Să simţi cu adevărat că vrei și ai mare nevoie să fiţi împreună. Chiar și atunci când momentele pe care le petreci cu persoana iubită sunt puţine, trebuie să încerci să fii prezent și fizic și psihic. Oferă-i toată atenţia ta, chiar și pentru câteva minute, iar efectele pozitive nu vor întârzia să apară în relaţia voastră.

Dacă observi defecte pe care partenerul/a de cuplu le “moștenește” din familie, străduiește-te să nu i le arunci în față. Defectele moștenite de la părinți sau dintr-o copilărie nefericită se ameliorează cu multă grijă, delicatețe, dragoste și ajutor specializat. A-i arunca în față partenerului/ei astfel de defecte nu face decât să fisureze relația.

Intimitatea este forma prin care îi transmitem celuilalt că este acceptat așa cum este el. Nu neapărat prin intermediul relaţiei sexuale ci și printr-o mângâiere, un sărut sau o îmbrăţișare. Puţină tandreţe, înţelegere și voinţă într-un cadru cald pot reînvia intimitatea.

Cuplurile fericite se concentrează mai degrabă pe lucrurile pozitive decât pe cele negative. Simpla stabilire a unor scopuri pozitive pentru relaţie vă va face mai fericiţi. Cuplurile care se concentrează pe împărtășirea momentelor plăcute și nostime, care creează intimitate și se ajută să se dezvolte sufletește, se descurcă mai bine decât cuplurile care încearcă doar să evite situaţiile negative.

E important să fim recunoscători pentru ceea ce avem! Mulţumește-i în fiecare zi partenerului pentru ceva, fiindcă gratitudinea ne reamintește de calităţile partenerului. Trebuie să știi cum să mulţumești. O frază de genul „Mulţumesc pentru că ai gătit, mi-era chiar foame“ e mult mai slabă decât „Ești un  bucătar/bucătăreasă excelent/ă; ești așa de atent/ă cu mine!“. Modul în care mulţumești trebuie să aibă în centru cealaltă persoană, doar așa relaţia va fi mai puternică.

Citeşte şi: