Relația de cuplu este relația la care muncim cel mai mult de-a lungul vieții noastre, tocmai pentru că este atât de importantă. E nevoie să muncești greu pentru a menține apropierea; ea nu vine de la sine, iar în absenţa sa, oamenii se îndepărtează. O relaţie bună nu este ca un obiectiv punctual, ci un proces care durează toată viaţa și care necesită atenţie continuă.

Puțină dependență de partener este bună, dar dependenţa completă, pentru toate nevoile, este o invitaţie spre nefericire pentru ambii parteneri. Cu toţii suntem dependenţi într-o anumită măsură – de prieteni, mentori, soţi, iar acest lucru este valabil atât pentru bărbaţi, cât și pentru femei.

În cuplu, iubirea capătă mai multe forme: liniște sufletească profundă, tandreţe, compasiune sau iubire necondiţionată și nelimitată. Dacă îţi lipsește încrederea în tine, înseamnă că vei avea cu greu acces la iubire, pentru că iubirea înseamnă curaj, iar o persoană care are încredere în sine se alimentează din curaj.

Ascultă, ascultă cu adevărat preocupările și “reclamațiile” partenerului, fără să-l judeci. Uneori vrem doar să fim ascultaţi, este tot ceea ce avem nevoie pentru rezolvarea problemelor. În plus, acest aspect deschide ușa spre confesiune. Și empatia este crucială pentru că e nevoie să privești lucrurile din perspectiva partenerului, dar și din propria perspectivă.

Poți îmbogăți relația aducând noi interese din afară. Cu cât vei avea mai multe pasiuni în viaţă și le vei împărtăși, cu atât relaţia va fi mai bogată; nu te poţi aștepta ca o singură persoană să-ţi satisfacă toate nevoile. Spontaneitatea este și ea importantă, nu neglija puterea unui sărut pasional apărut de nicăieri sau o invitație să faceți o activitate distractivă.

Mai devreme sau mai târziu, orice relație de cuplu trece prin perioade mai dificile cauzate de probleme diverse, iar acuzele între parteneri nu întârzie să apară. Cel mai ușor este să dăm vina pe celălalt, însă ceea ce uităm este că o relaţie este formată din două persoane, iar dacă relaţia suferă, înseamnă că problema poate fi la unul sau la ambii parteneri. Nu îl învinui mereu pe cel/cea de lângă tine și nu aștepta doar de la el/ea soluţii!

Fă tu primul pas spre împăcare. Fiecare om este liber să hotărască ce este mai important pentru el într-o relaţie: să fie fericit sau să aibă dreptate. În unele cupluri, dorinţa partenerilor de a se acuza unul pe celălalt este din ce în ce mai vizibilă. Acesta este primul semn că relaţia de iubire se șubrezește. De aceea, este important să știm când să cedăm, să o facem zâmbind și cu dragoste pentru că cedăm în favoarea persoanei ce-o iubim.

Încearcă să vă percepeți ca pe o echipă, adică sunteţi două persoane diferite care creează perspective diferite iar aceasta este tocmai valoarea echipei: diferenţele dintre voi. Dacă vei învăţa să gestionezi diferenţele, vei găsi una dintre cheile succesului în relaţie. Dezaprobările nu omoară relaţiile: învaţă cum să abordezi sentimentele negative, care sunt produs secundar inevitabil al diferenţelor dintre două persoane. Blocajul sau evitarea conflictelor NU înseamnă gestionarea lor.

Încearcă să înveți să negociezi – relaţiile moderne nu se mai bazează pe rolurile tradiţionale. Cuplurile își creează propriile roluri și, practic, fiecare acţiune necesită negociere. Aceasta funcţionează cel mai bine atunci când există bunăvoinţă. Iar pentru că nevoile oamenilor sunt fluide și se schimbă în timp și cerinţele vieţii se schimbă în aceeași măsură, în relaţiile bune se negociază tot timpul.

Atunci când suntem într-o relație de cuplu de mult timp, considerăm relația de la sine înțeleasă și iubirea ca pe un dat. Dar dragostea nu e un bun pe care l-ai obținut. E un sentiment asemănător cu fluxul și refluxul, depinzând de modul în care vă purtaţi unul cu celălalt. Dacă înveţi noi modalităţi de a relaţiona, sentimentele pot reveni, de multe ori mai puternice decât înainte.

Citeşte şi: