Când avem o problemă nu este productiv să o negăm. Faptul că viața este dificilă, cu urcușuri și coborâșuri, este o realitate evidentă. Cu toții am avut zile proaste. Iar când avem parte de o asemenea zi, ne simțim parcă deodată depășiți, descurajați, frustrați și gata să renunțăm. De multe ori uităm cu totul ce înseamnă realitatea vieții. Viața nu este un loc în care singurele țeluri și rezultate așteptate sunt plăcerile și satisfacțiile personale. Viața este o resursă prețioasă care trebuie investită spre binele celorlalți

Lupta cu sine

Există o înclinație, pe care o avem cu toții, spre grija de sine și egoismul primitiv. Fie că încerci să-ți ții sub control o deprindere proastă, fie că vrei pur și simplu să-ți satisfaci o dorință, știi ce bătălie trebuie să dai. Adesea este mai plăcut să-ți satisfaci dorințele, dar dacă încep să te domine, pierzi bătălia. Brusc, te pomenești că esti prizonierul propriilor patimi.

Ideea conform căreia acțiunile noastre ar trebui să fie determinate de egoism, de fericirea proprie, pot face unii oameni să se simtă neliniștiți. Sursa neliniștii lor se naște tocmai din moralitatea datoriei. Oare dacă nu ne înfrânăm înclinațiile egoiste, îi vom răni pe ceilalți și vom trece cu vederea nevoile și dorințele lor? Oare chiar trebuie să alegem între a-i ajuta pe ceilalți și a ne ajuta pe noi înșine? Faptul de a ne ajuta pe sine și ajutorul dat celorlalți sunt lucruri interdependente: cu cât îi ajutăm mai mult pe ceilalți, cu atât devenim mai fericiți, și cu cât devenim mai fericiți, cu atât suntem mai înclinați spre a-i ajuta pe ceilalți. Gândește-te o clipă la un moment în care ai ajutat pe cineva; încearcă să experimentezi emoțiile pe care le-ai simțit atunci.

A contribui la fericirea celorlalți ne oferă mai mult sens și plăcere vieții. Acesta este motivul pentru care altruismul este una dintre componentele vieții fericite. Însă, atenție: trebuie să ținem cont de diferența dintre a-i ajuta pe ceilalți și a trăi pentru fericirea altora! Fericirea nu înseamnă sacrificiu, un schimb între beneficiul prezent și cel viitor, între a ne ajuta pe noi și a-i ajuta pe ceilalți. Fericirea presupune o sinteză, o viață în care toate elementele fundamentale ale fericirii se află în armonie.

Puterea ritualului

Fericirea e o stare de zi cu zi, nu un moment. Nu există un moment de la care începem să fim fericiți, ci acumulăm experiențe pozitive și suntem stimulați de emoții precum bucurie sau afecțiune și încet, încet ducem o viața mai fericită și mai împlinită.

Aici intervin activitățile care ne fac plăcere. Stai un moment să te gândești la activitățile care te fac să te simți plin de viață și că viața în ansamblu e frumoasă. Dacă reușești să incluzi măcar una dintre aceste activități în plus la rutina ta săptămânală, atunci vei avea o sursă nouă de fericire. Ca să reușești e nevoie să faci o listă cu activitățile care-ți fac plăcere, apoi să alegi una dintre ele și să-i dedici jumătate de ora sau o ora în următoarea săptămână. Nu-ți propune să adaugi într-o lună mai mult de o activitate și nici mai mult de o oră pe săptămână.

Citeşte şi: