Fii prietenul gândurilor tale
Efortul de a ne controla gândurile şi sentimentele are, de cele mai multe ori, exact efectul opus celui aşteptat. Încercarea de a reprima gândurile şi emoţiile se întoarce împotriva noastră şi, drept urmare, suntem înclinaţi să gândim, să simţim sau să facem tocmai lucrul pe care ne doream cu tot dinadinsul să-l evităm.
Şi totuşi, în loc să înţelegem acest lucru, cei mai mulţi dintre noi se încăpăţânează să urmeze cu şi mai mare ardoare această strategie greşită. După fiecare eşec, ne străduim şi mai mult să alungăm gândurile şi sentimentele pe care nu ni le dorim, în încercarea zadarnică de a ne apăra mintea de pericole. Dacă vrem cu adevărat să ne găsim liniştea şi să avem mai mult autocontrol, trebuie să acceptăm că este imposibil să controlăm gândurile care ne trec prin minte. Tot ce putem face este să alegem ce să credem şi căror impulsuri să le dăm curs.
Încercarea de a nu ne gândi la un lucru este o metodă sigură de a ne gândi la acel lucru tot timpul; când încercăm să alungăm un gând, iar acesta continuă să revină, suntem mai predispuşi să presupunem că acel gând este adevărat. Atunci când un gând apare mai frecvent şi este mai dificil să ne îndepărtăm de el, vom presupune în mod natural că este un mesaj urgent căruia ar trebui să-i acordăm atenţie.
De exemplu, este uşor să ne amintim de cazuri de accidente aviatice, mai ales dacă avem de călătorit cu avionul, şi tindem să exagerăm probabilitatea de a fi implicaţi într-un accident, chiar dacă riscul este de circa 1 la 14 milioane. Orice teamă sau dorinţă pe care încercăm s-o alungăm, va deveni mai puternică sau mai convingătoare.
Cel mai bun mod de a-ţi îmbunătăţi autocontrolul este să afli cum şi de ce îţi pierzi controlul. Cum poţi transforma cunoaşterea greşelilor în strategii pentru succes? A şti ce anume te face să cedezi înseamnă că ai posibilitatea să îţi oferi sprijin şi să eviţi capcanele care duc la pierderea controlului. Autocunoaşterea te ajută să îţi dezvolţi propriul potenţial, să identifici piedicile, dar şi resursele şi posibilităţile de realizare, cum să fii în acord cu tine şi cu ceilalţi.
Din momentul în care ne naştem, suntem destinaţi tentaţiei, dar în egală măsură suntem destinaţi şi să rezistăm tentaţiilor. Este în natura umană să fim stresaţi, speriaţi şi să ne pierdem controlul. Însă la fel de natural este să găsim puterea de a fi calmi şi stăpâni pe alegerile noastre. Autocontrolul presupune să înţelegem diferitele laturi ale noastre, nu să schimbăm radical ceea ce suntem. Persoanele care deţin un autocontrol puternic nu luptă împotriva lor înşile, ci au învăţat să accepte şi să integreze diferitele laturi „rivale” ale aceleiaşi personalităţi.